Organist Jan Verschuren

jan-verschuren

Jan Verschuren (1962) is sinds 2001 vaste organist van de Hartebrugkerk. Op tienjarige leeftijd begint hij met pianolessen, studeert elektrotechniek aan de TU te Eindhoven en orgel. Vervolgopleidingen orgel in Leuven en het Utrechts Conservatorium maken hem tot ‘uitvoerend musicus’. Daarnaast volgt hij interpretatiecursussen aan het conservatorium van Toulouse en Parijs. In 1994 is Jan finalist tijdens het nationaal orgelconcours in Leiden. Als organist treedt hij op in binnen- en buitenland.
Jan Verschuren wordt vaak vergezeld door zijn vaste registrant Wim Goossens waardoor hij in staat is bijzonder gevarieerde interpretaties van de orgelliteratuur te geven. In het jaar 2000 verzorgt hij het slotconcert van het orgelfestival in Torun (Polen). Een jaar later treedt hij in aanwezigheid van Koningin Beatrix op bij de opening van ‘Rotterdam, culturele hoofdstad van Europa’.
Naast soloconcerten heeft Jan optredens met leden van het Nederlands Kamerkoor en het Koninklijk Concertgebouworkest.
In 2001 volgt Jan Verschuren Folkert Grondsma op als ‘organist-titularis’, eerste organist van de Hartebrugkerk in Leiden. Daarnaast wordt hij aangesteld als Universiteitsorganist van de Universiteit van Leiden. In april 2002 ontvangt hij de zilveren medaille van de Société Académique des Arts-Sciences-Lettres de Paris.
In datzelfde jaar voert hij de wereldpremière uit van ‘Le loup en pierre’ van de componist Clarence Barlow. Jan Verschuren maakt CD-opnamen en treedt voor de radio op.

In het dagelijks leven is hij ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en promovendus aan de faculteit Wiskunde en Informatica aan de TU Eindhoven (1 dag in de week).

Maak met één klik verder kennis met Jan.

Beluister hieronder een onderdeel van zijn Koningsdag Concert 2017