Koorreis-archief

Historie – Het Hartebrugkoor gaat jaarlijks op reis voor een concert of optreden in kerken in afwisselend binnen- en buitenland. Klinkende namen van kerken in het buitenland waar het koor gezongen heeft, zijn de Notre Dame te Parijs, de Kathedraal van Chartres en de O.L.Vrouwe Kathedraal te Antwerpen. Meer recent waren wij in Luxemburg, Umbria en Duitsland.

Onvergetelijk hoogtepunt vormt de muzikale opluistering van de eucharistieviering tijdens het Kerkelijk Jubeljaar 2000 in de Sint Pieterskerk te Rome. Op de ‘Nederlandse Dag’ is het Paus Johannes Paulus II zelf die voorgaat. Aan datzelfde bezoek in Rome bewaart het koor ook mooie herinneringen aan de optredens in de Kerk der Friezen en de Basilica di S.Maria Nova.

Maar niet alleen wat ‘van ver’ komt, is interessant. In het recente verleden herinneren de koorleden zich de fantastische (hete!) juli-dagen van 2005 als het Hartebrugkoor te gast is in de St. Baafskathedraal te Gent, vermaard om zijn prachtige akoestiek.

Het jaar daarop, in 2006, verzorgt het Hartebrugkoor een dubbelconcert in het eigen land: de ene week in de Agneskerk te Den Haag, de week erna in de Nederlands Hervormde kerk van ‘s-Hertogenbosch.

In de zomer van 2007 is het koor te gast in onder meer het dorpje St. Pardoux de Mareuil in het zuidwesten van Frankrijk. Het door trouwe Hartebrugkerkganger Hein van Woerden geschonken Leidse harmonium wordt op zijn verzoek door het Hartebrugkoor in het pittoreske, Romaanse kerkje ter plekke ‘ingezongen’.

In 2013 bezoekt het Hartebrugkoor Luxemburg met optredens in de parochiekerk Saint-Martinin te Dudelange (7/9) en in de Willibrordusbasiliek te Echternach (8/9).

In 2014 bezoeken wij de Abdij van Berne in Heeschwijk-Dinter om daar op tweede paasdag de viering op te luisteren. Een heerlijke binnenlandse koorreis in het gastvrije Brabantse land.

In 2015 treedt het Hartebrugkoor in de voetsporen van Sint Franciscus van Assisi. Op dus naar Umbria! We zingen in Monte San Savino, Arezzo en Perugia. Uiteraard bezoeken we ook Assisi en plaatsen als Passignano sul Trasimeno, Orvieto en Cortona en genieten met volle teugen van het prachtige landschap van Umbria.

Eind mei 2017 stond Duitsland op het Hartebrug-koorreisprogramma. In de buurt van Koblenz, waar Rijn en Moezel elkaar ontmoeten, was het goed toeven. Tijdens deze koorreis werd driemaal een viering muzikaal ondersteund en hadden de koorleden ook ruim de tijd zich te ontspannen en deel te nemen aan de door de reiscommissie georganiseerde activiteiten. Met groot succes mogen wij rustig zeggen!

Eind mei 2019 stond weder0m een bezoek aan Duitsland op het Hartebrug-koorreisprogramma. In de buurt van de prachtige historische stad Lübeck en Travemünde was het goed toeven. Tijdens deze koorreis werd driemaal een viering muzikaal ondersteund en hadden de koorleden ook ruim de tijd zich te ontspannen. Deze keer eens niet door deel te nemen aan door de reiscommissie georganiseerde activiteiten. Neen, dit jaar konden de deelnemers hun koorreis geheel naar eigen inzicht invullen. Met groot succes en tot ieders tevredenheid mogen wij rustig zeggen!

Tweedaagse koorreis Sneek – 25/26 mei 2022

Eind mei 2022 was het weer eens zover. Na twee keer achtereen als gevolg van corona te hebben moeten afhaken konden wij in mei 2022 op de dag voor Hemelvaart onze al lang geplande tweedaagse koorreis naar Sneek aanvangen. Na onze aankomst deed het koor waar het ook goed in is; onder het genot van een hapje en een drankje verbinding zoeken met de lokale Sneker bevolking. Op Hemelvaartsdag mooi gezongen in het pittoreske kerkje van Roodhuis, waarna we o.a. werden getrakteerd op de originele ‘Fryske Sûkerbôle’. Na de mis in Roodhuis begonnen we alweer aan het afsluitende gedeelte van de koorreis. We bezochten Bolsward wat ook een uiterst leuke plaats is, maar op Hemelvaartsdag niet al te bruisend. Wij hadden daardoor wel de gelegenheid deze historische Friese Elfstedenstad wat beter te bekijken. Bijvoorbeeld de restanten van de in de 13e eeuw gebouwde kloosterkerk van de Minderbroeders. (Zie foto).
Het traditionele slotdiner was weer ‘the icing on the pudding’.
We zijn benieuwd naar onze volgende bestemming!

De Broerekerk is het oudste monument van Bolsward. Zo rond de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Na de laatste brand op 8 mei 1980 is de kerk in 1986 opengesteld als ruïne. In 2006 is er een bijzondere glazen overkapping geplaatst waardoor het karakter van het monument nog voelbaar is. Het heeft nu een maatschappelijke functie.

Bent u een enthousiaste koorzanger (m/v) en wilt u zo’n koorreis ook eens meemaken? Neem dan voor meer informatie contact op met onze secretaris Hanny Slootman secretarishbk@gmail.com.