Over Koor ‘A. Volta’

Jongerenkoor “A. Volta”, hoe is het ontstaan?

Zoals bekend is er in Italië een lange periode geweest van thuis blijven tijdens de corona-pandemie. In die periode heeft de muziekleraar van Scuola Media Statale “A. Volta” uit Mandello del Lario, de heer Alessandro Milesi, het initiatief genomen om de kinderen elkaar toch te laten ontmoeten in muziek-verband. Zo is hij een koortje begonnen met een stuk of 8 kinderen, dat allengs uitgroeide tot de groep van nu, bijna 40 kinderen.

Alessandro Milesi moedigde de kinderen aan om zelf op zoek te gaan naar stukken die zij wilden zingen, dus niet van bovenaf opgelegd. Ondertussen had hij de kinderen goed kennis laten maken met klassieke muziek. De kinderen werden op die manier enthousiast en kwamen zelf aandragen met allerhande repertoire.

De kinderen van het koor A. Volta bezoeken een soort driejarige middenschool, tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Na maximaal 3 jaar gaan zij het koor weer verlaten, hoewel er kinderen bij zijn die graag nog wat willen blijven. Afgezien van het plezier in het muziek maken, levert de koordeelname ook onbewust een bijdrage aan het enthousiasme voor het leren en naar school gaan. Alles gebeurt namelijk in schoolverband.

Wij gaan ongetwijfeld genieten van dit enthousiasme en zijn dolblij dat wij dit jongerenkoor een paar dagen in ons midden hebben.

Het Hartebrugkoor

Klik hier om het interview met Radio Sleutelstad Cultuur over dit concert te beluisteren.